Column #10

01-06-2022

“Je hoeft geen zessen te gooien.”

Met blote handen én op de knieën onkruid plukken, een schroevendraaier in de aanslag voor het taaie spul en daarna alles bij mekaar vegen. Om de zoveel tijd klaar ik deze onaantrekkelijke klus, terwijl ik de zere rug en stijve spieren negeer. Goed beschouwd past dit werk niet meer bij mijn ‘nieuwe leven.’ Net zo min als de wc potten poetsen, flinke klodders tandpasta uit de wasbak verwijderen en het afvoerputje van de douche schoonmaken, want tjonge jonge die lange haren en dat bergen gelgebruik. Luidde vorig jaar oktober niet het advies om alleen nog maar leuke dingen te doen, de dingen waarvan ik geniet? Dat zijn dan ook geen zaken waarover ik geïrriteerd raak of die bergen energie kosten lijkt me. Heftig discussiëren over de onbegrijpelijke keuzes die oudste, middelste en jongste soms maken bijvoorbeeld. Onbegrijpelijk in mijn ogen, niet in de hunne. Boodschappen doen, niet leuk. Hufters in het verkeer, niet leuk. Een onbetrouwbare overheid, niet leuk. Een hobbelig fietspad van Spoordonk naar Oirschot, niet leuk. Asielzoekers die zittend moeten slapen in overvolle centra, terwijl de Oekraïners liefdevol worden opgevangen, niet leuk.

Het moraal van bovenstaand verhaal?

Het goedbedoelde advies – en ik hoor ‘m vaak – moet overboord. Volstrekt onhaalbaar, of je nou wel of niet ziek bent. Op deze aardbol is het simpelweg niet leuk. Laten we al helemaal afstappen van het idee dat alles fantastisch moet zijn. Beter aanvaarden we dat het bestaan lastigheden en verdriet met zich meebrengt. Soms meer dan je lief is. Toch is het de kunst om uit het gewone leven wel je plezier te halen. Dus stop de bucketlijst en torenhoge verwachtingen. Of zoals jongste zegt: “Je hoeft echt geen zessen te gooien.” Misschien dat de wachtlijsten voor psychische hulp dan vanzelf krimpen. Zullen we eens vaker een onder gezeken toiletbril posten in plaats van dat overheerlijk bord eten? Of een foto van de stofwolken plus vieze sokken onder de bedden en niet van dat kekke hotel? En stel jezelf ook eens kwetsbaar op door de dingen niet mooier te maken dan ze zijn.

 

Nederlanders staken vandaag massaal de grens over omdat de benzine en diesel in Duitsland een stuk goedkoper is geworden. Sommigen namen zelfs een dag vrij om in een file terecht te komen. Ben je dan van Lotje getikt of niet?