Column #15

08-07-2022

Eerst zien en dan geloven?

of

Eerst geloven en dan zien?

Of ik geloof in een leven na de dood? Deze vraagt stelde jongste aan mij. Het liep tegen bedtijd en dan ben ik niet meer op mijn best. Dilemma! Gaf ik antwoord of moest hij tot de volgende dag wachten? Want misschien vond hij het niet fijn wat ie ging horen. Maar jongste is jongste, die laat zich niet afschepen door een slaperige moeder. En gelijk heeft hij, slapen kan tenslotte altijd nog.

Omdat ik graag openheid van zaken geef luidde het antwoord nee. Ik geloof niet in een leven na de dood, ik geloof niet dat ik ons Januske en Antje weer ga zien, ik geloof ook niet in reïncarnatie. Ik geloof in het aardse bestaan waaraan op enig moment een eind komt. De één vertrekt veel te jong, de ander heeft een acceptabele leeftijd en sommigen worden stokoud. Op dat laatste zit ik niet te wachten, om nou vroegtijdig mijn ogen definitief te sluiten vind ik ook een enorme brug te ver. Zo hoort dat niet te gaan, vroegtijdig de ogen sluiten, maar zo gaat dat links en rechts helaas wel. En dat vind ik steeds moeilijker te verteren. Iedereen – niemand uitgezonderd – zou op zijn minst de tachtig moeten halen. En vanaf daar kijken waar en hoe het schip verder strandt. Onrealistisch tot en met, maar ach…mag ik een keer onrealistisch zijn? Soms ben ik die eeuwig nuchtere, relativerende en pragmatische kijk van mezelf stik beu. 

Maar… laat ik effe bij de les blijven.

Jongste schaarde zich achter mijn standpunt. En dat voelde gek genoeg niet oké. Zestien jaar hè! Nog lang niet zover voor zo’n vastomlijnde visie. Dus gooide ik mijn opvoedkundige talenten in de strijd, en vertelde hem dat hij zelf een antwoord mocht gaan zoeken op zijn vraag. Waarom zou hij niet kunnen gaan geloven dat iedereen het eeuwige leven heeft? Of dat je terugkomt als een getalenteerde voetballer? Zo eentje als Cody Gakpo bijvoorbeeld. Ik had de eer om afgelopen woensdag met zijn moeder een dagje door Spoordonk en Oirschot te trappen voor de Kekt’us op de fiets reportage. Wat een geweldige ervaring was dat zeg! Leerzaam ook. Koos ik altijd voor het standpunt ‘eerst zien en dan geloven,’ na de ontmoeting met haar draai ik ‘m voortaan om.

‘Eerst geloven en dan zien…’

Ben benieuwd wat deze omschakeling nog teweeg gaat brengen.

Tot slot!

Wens ik iedereen een liefdevol weekend toe.

Skip de sociale media, heb alleen oog voor elkaar en hopelijk ziet de buitenwereld er maandag een stuk vriendelijker uit.