Column #16

17-08-2022

De absurditeit van alledag

Onbewust heb ik de voorbije weken/maanden on hold gestaan. De naderende CT-scan en uitslag waren – zeg ik nu, achteraf – de boosdoeners. De positieve en hoopvolle boodschap van de oncoloog, deed weer energie door mijn aderen stromen. Het is de kunst om de kanker ‘klein te maken’ in de bol, of populairder gezegd, het is een uitdaging om de ziekte mijn leven niet te laten bepalen. Komt in orde…

Over naar de absurditeit van alledag. Bij een deel van de bevolking heeft altijd al een steek of twee losgezeten. Maar pas op! De club van doorgeslagen landgenoten, onbekend én bekend, groeit met de dag. Er lijkt iets onheilspellends aan de gang te zijn en niemand die het tij weet te keren. De politici in Den Haag schitteren door afwezigheid, zoals wel vaker. Een reces van acht weken. Wie verzint dat? De werkenden onder ons moeten het doen met 21 aaneengesloten vakantiedagen in het hoogseizoen. Het is vanaf de zijkant makkelijk afgeven op de overheid, maar het zijn een stelletje prutsers. Toen de minister van natuur en stikstof Christianne van der Wal haar stikstofplannen lanceerde hadden meteen gesprekken moeten plaatsvinden. Dan waren de gevaarlijke acties, bedreigingen, wapperende rode boerenzakdoeken of de omgekeerde vlaggen hoogstwaarschijnlijk achterwege gebleven. Hoewel gevaarlijke acties en bedreigingen nimmer gerechtvaardigd zijn. Rode boerenzakdoeken en omgekeerde vlaggen trouwens ook niet. Ik doe bij deze een oproep om beiden te verwijderen, het straatbeeld wordt er lelijk van. Ondertussen heb ik het stadium kierewiet bereikt vanwege alle tegenstrijdige informatie rondom stikstof. Of wie nou wel of geen aandeel heeft. Een gezond milieu is me lief, dat wel.

Zoals de zorgsector dat ook is. In het (uitgelekte) Integraal zorgakkoord blijkt dat de wijkverpleging de komende vier jaar 600 miljoen euro minder te besteden heeft, ook de huisartsen zijn het haasje. Onacceptabel, volstrekt onacceptabel. Sta op collega’s, huisartsen laat jullie horen. Hang een stethoscoop aan de antenne van je auto, een gelebberde steunkous desnoods of maak een ketting van gebruikte injectienaalden en fleur je uitlaat ermee op.

Effectiever, vele malen effectiever is stoppen met het verlenen van zorg. De ellende zal niet te overzien zijn, maar dan worden ze wel wakker. Zelfs het losgeslagen deel van de bevolking én de prutsers in Den Haag. De actie is gevaarlijk en dus niet gerechtvaardigd, toch zal ik als oud-zorgmedewerker en zorgontvanger mijn ogen dichtknijpen.