Column #23

8-11-2022

OPRecht

Het eerste gesprek met de psycholoog zit erop…

Tel ongeneeslijk ziek plus palliatieve behandeling bij elkaar op en het idee dat de dood dan dichtbij is blijft me lastigvallen. Oudste, middelste en jongste leren dat (professionele) hulp vragen geen teken van zwakte is, juist van kracht, dus zou het ongeloofwaardig zijn als moeders zelf blijft aanmodderen. Nu weet ik inmiddels dat tijd de scherpe kanten overal vanaf haalt. Maar ja, tijd krijgt toch echt een ander lading bij een kankerdiagnose, geloof me en angst is een verdomd slechte, energievretende raadgever. Met mijn nuchtere karaktertrek lukt dit onvoldoende, dus hoop ik op het duwtje in de rug.

En daar profiteren mijn huisgenoten uiteindelijk van. Want ook zij worstelen, de één meer dan de ander. Onderschat de vrees niet om je moeder en partner vroegtijdig te verliezen. Gelukkig is in hoekhuis van Brunschot veel bespreekbaar, maar daarmee verdwijnen niet automatisch de zorgen als sneeuw voor de zon.

Desalniettemin!

De eerste stap is gezet, de volgende drie sessies staan gepland. Stel ik mezelf en mijn gezin kwetsbaar op door bovenstaande informatie te delen? Het antwoord is ja. Maar liever kwetsbaarheid tonen om verbinding te krijgen met anderen – tenminste daar hoop ik op – dan de deuren gesloten houden. Kwetsbaarheid tonen zegt trouwens ook iets over iemands oprechtheid en echtheid, en ik wil oprecht en echt zijn. 

Zoals zanger Waylon dat probeerde te zijn over zijn seksavontuur buiten de deur, terwijl vrouwlief hoogzwanger was. Jammer dat hij de demonen in zijn hoofd de schuld gaf, terwijl ie gewoon z’n lul achterna liep. Dat hij zijn geslachtdeel niet stijf kreeg bij een puffende vrouw met maagzuuroprispingen en oedeem her en der begrijp ik. Maar hij had zijn behoefte kunnen onderdrukken, flapdrol eerste klas. Waylon zingt ongelofelijk goed, middelste en ik zijn fan, wij vergeven hem.

Want naast oprechtheid en echtheid ben ik van vergevingsgezindheid ook groot voorstander. Daarmee maak of praat je een verkeerde keuze niet goed, maar helpt wel om los te laten en opnieuw te beginnen. Het kan zélfs de ergste pijn genezen die anderen je aandoen.

Van dit schilderij word ik blij.

Made by Guus B.