Column #24

17-12-2022

LEVEN met hoofdletters

 

Allereerst breek ik een lans…

Voor mensen met psychische problemen.

Soms is het leven (effe) ruk.

Voor 1 op de 4 toch zeker. Deze groep heeft te kampen met psychische klachten. Dat komt overeen met 3,3 miljoen volwassen Nederlanders van 18-75 jaar. Da’s verdomd veel. En toch rust er een taboe op de geestelijke gezondheidszorg.

Waarom in godsnaam? Maakt onbekend onbemind?

Volgend jaar dan ook maar een Alpe d’pressie organiseren. (idee gejat van een vriend)

Oorzaken voor mentale strubbelingen zijn er te over, iedereen dient te dealen met de zijne of hare en zal zelf aan de bak moeten. Maar dat kan niet zonder steun vanuit de omgeving. Daarbij zijn een aantal dingen van belang en dat heb ik niet zelf bedacht. Laat een oordeel achterwege, luister, heb geduld, toon begrip en verplaats je in de ander. Omarm en stoot niet af. Zo moeilijk is dat niet, gewoon proberen, bij uitstek een geschikte oefening tijdens deze donkere dagen voor kerst. Dan zijn we tenslotte op ons best om het we-time gevoel te creëren. Beter houden we het hele jaar door rekening met anderen, maar dat is een utopische wens. Ik vrees dat de aangeprezen me-time hype – lees: vooral goed voor jezelf zorgen – zo langzamerhand doorgeslagen is naar egoïstisch gedrag.

Ondertussen probeer ik het LEVEN met hoofdletters te leven. Een opdracht van mijn psycholoog, en ik neem haar serieus. Enerzijds in het hier en nu vertoeven en anderzijds toekomstplannen durven te maken, me niet laten remmen door angst voor de dood, dat is wat me te doen staat.

Dus bestelde ik kaarten voor de voorstelling van Peter Pannekoek, middelste en ik worden in mei 2023 in Arnhem verwacht. Verder staat een interview op de rol met een dorpsgenoot én Kektus op de fiets krijgt een vervolg. Ergens in het voorjaar spring ik weer op de tweewieler, met een cameraploeg in m’n kielzog. Ik ga journalist, columnist en schrijver Marcel van Roosmalen strikken. Zijn moeder komt uit Oirschot, vader uit Middelbeers. Onlangs vertelde hij in de podcast terug te willen gaan naar de geboortegrond van zijn ouders. Een kaars aansteken bij de Heilige Eik, de begraafplaats van Middelbeers bezoeken én worstenbrood halen bij de Oirschotse bakker op de Markt. Deze zijn volgens Marcel de lekkerste van Nederland en gelijk heeft ie. Nou…hij krijgt met mij de kans, gratis en voor niets. Dat laatste zal het probleem zijn, ook columnisten willen goed verdienen, maar ik trek toch de stoute schoenen aan.

Dus is er een mail onderweg naar Bureau Guusje, zijn managementbureau. Kan geen toeval wezen dat jongste ook zo heet, weliswaar zonder de ‘je’.

Tot slot:

Voor de worstelende onder ons tip ik Against the Wind van Bob Seger. Een prachtig nummer, luister vooral naar de tekst.

Noot: deze column bevat teveel woorden, 350 schijnt het maximum te zijn, zal vast geen goeie beurt maken bij van Roosmalen.