Column #29

12-05-2023

De uitgebloeide paardenbloem

 

Ik ben weer boven water

Hoe langer kopje onder, hoe moeilijker om weer tevoorschijn te komen. Niet dat ik mezelf een schop onder de kont heb gegeven, het was jongste die mij na een huilbui omhelsde en zei: “Kom op moeders, je leeft toch nog.” Ik probeer mijn huisgenoten zomin mogelijk te belasten, maar zij hebben de oren en ogen niet in hun broekzak zitten.

Over de zin en zinloosheid van ons bestaan dacht ik altijd al (wellicht iets teveel) na, de ziekte heeft dat nog eens versterkt. Gevolg? Een minder vrolijke gemoedstoestand, soms ook niet hoor, dan weer kortdurend óf juist iets te lang. Hoezo de kleine dingen waarderen en positief blijven? Sodemieter op zeg. Ik kan niet voortdurend genieten of optimistisch zijn met tumorcellen kriskras door m’n lijf en bijbehorend lichamelijk ongemak. Niet leuk, zeker niet, maar de realiteit. Ook van oppervlakkigheden wil ik weinig weten, terwijl de wereld van oppervlakkigheden, schone schijn, uiterlijk vertoon en oeverloos gelul aan mekaar hangt.

Zo zie je! Marina van Brunschot is niet altijd in balans en blijvend aan het werk om toch een aangenaam mens te zijn.  

Effe iets anders

De uitgebloeide paardenbloem

Wie heeft niet als kind alle pluizen van een uitgebloeide paardenbloem proberen weg te blazen? In de hoop honderd jaar te worden, want dat wil de overlevering doen geloven. Tijdens een wandeling van een week of wat terug blies ik zo hard ik kon. Met minder longinhoud, minder fysieke kracht én een kankerdiagnose stemde de uitslag mij dik tevreden. De paardenbloem is een onderschatte bloem. Deze gele schoonheid staat symbool voor emotionele weerbaarheid omdat ie ook in moeilijke omstandigheden gedijt. Bijen en vlinders weten hun stuifmeel en nectar gretig te vinden. En toch wil niemand ze in de tuin hebben want tja, de razendsnel voortplantende bloem is in onze ogen onkruid. Volkomen onterecht.

Wist je dat de bladeren, bloemen en wortels van een paardenbloem eetbaar zijn en een gunstige werking hebben op de gal, darmen en lever? En laten dat nou net de haperende onderdelen in mijn lijf zijn. Iemand toevallig een paardenbloemrecept in de aanbieding?